Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ( 1 )

ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΑΝ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με την διατροφή σε συνεργασία με το Β1 του σχολείου μας.Έγινε ενημέρωση των μαθητών για το θέμα και υπενθύμιση των κανόνων συμπεριφοράς τους, ώστε να διαμορφωθεί κλίμα φιλίας και συνεργασίας.
Στην πρώτη δραστηριότητα θέλαμε να δούμε τις διατροφικές επιθυμίες και συνήθειες των παιδιών. Αξιοποιήσαμε ένα ανοιχτό εκπαιδευτικό περιβάλλον διερεύνησης και μάθησης,το λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης kidspiration που μπορούν να το χειριστούν πολύ εύκολα και τα παιδιά μικρών τάξεων.
Mε αυτό  συνδυάζουν εικόνες και λέξεις για να αναπαραστήσουν οπτικά σκέψεις και πληροφορίες. Εστιάζουν σε μια γνωστική περιοχή και οργανώνουν το υλικό τους. Κάθε ομάδα μπορεί να δημιουργήσει  το δικό της εννοιολογικό χάρτη.Μπορεί όμως να γίνει και σε ένα απλό χαρτί ή χαρτόνι.
Καταρχήν έγινε προβολή του λογισμικού με τον προτζέκτορα ώστε να κατανοήσουν τη λειτουργία και τον χειρισμό του.
Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε 6 ομάδες, με τρία παιδιά η καθεμία ώστε να χρησιμοποιήσουν άνετα τους υπολογιστές με έναν υπεύθυνο σε κάθε ομάδα.




Την επόμενη μέρα πήγαμε στην αίθουσα πληροφορικής. Ευχαριστώ πολύ τους καλούς συναδέλφους τον κύριο Μανόλη, το δάσκαλο της πληροφορικής  και τον κύριο Παντελή, για  την πολύτιμη βοήθειά τους. 
Τα παιδιά κάθισαν ανά τρία σε κάθε υπολογιστή.Ο υπεύθυνος της ομάδας δημιούγησε ένα φάκελο στην επιφάνεια εργασίας (ακολούθησαν προσεχτικά τις οδηγίες και δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα ) και όλοι επέλεξαν τρεις τροφές από τις τρεις διαφορετικές στήλες του λογισμικού (λαχανικά-φρούτα, γλυκά, φαγητά) που συνηθίζουν και τους αρέσει να τρώνε. Τα εκτυπώσαμε, τα πλαστικοποιήσαμε και τα βάλαμε στην τάξη.














Σε επόμενη διδακτική ώρα έφτιαξαν έναν μεγάλο εννοιολογικό χάρτη όλοι μαζί σε ένα κανσόν και ζωγράφισαν τις 3 τροφές που είχαν επιλέξει. Ο τίτλος που έδωσαν ήταν " ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΜΕ"








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου