Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ: ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Πατρίδα του χαρταετού η μακρινή μας...Αρχαία Κίνα!
Οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν το χαρταετό  το 1000 π.Χ. Στον ουρανό της Κίνας πέταξε ο πρώτος χαρταετός, από μετάξι και μπαμπού και είχε τη μορφή του δράκου. Ο "δράκος" αποτελούσε για την Κίνα, ιερό σύμβολο και αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας.Στην Ιαπωνία βελτιώθηκε τεχνικά και είχε τη μορφή των Σαμουράι.Σήμερα στην Κίνα διοργανώνεται διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου και το πέταγμά του αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία.

ΚΙΝΕΖΙΚΟΙ ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ























Στην Ιαπωνία έχουμε το έθιμο "Κοντομόνο-χι". Σύμφωνα με αυτό που σημαίνει "η μέρα των παιδιών" οι οικογένειες που έχουν μικρό γιο, φτιάχνουν πελώριους χαρταετούς σε σχήμα κυπρίνου, δηλαδή μεγάλου ψαριού, και τους δένουν με πολύχρωμες κορδέλες σε ένα στύλο στην αυλή του σπιτιού τους όπου τους αφήνουν να ανεμίζουν. Κάθε χαρταετός αντιστοιχεί σε ένα μέλος της οικογένειας.Ο κυπρίνος, ένα ψάρι που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα του ποταμού, συμβολίζει τον αγώνα που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος στη ζωή του για να προοδεύσει.

ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΟΙ ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ















Στην Ινδία έχουν ένα άλλο παραδοσιακό έθιμο το " Basant ". Κάθε χρόνο το Φεβρουάριο γεμίζουν τον ουρανό από το πρωί μέχρι το βράδυ με πολύχρωμους χαρταετούς για να υποδεχτούν την άνοιξη.



Στην Ευρώπη ο χαρταετός εμφανίστηκε γύρω στο 1400π.Χ. Χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα από μετεωρολόγους.
Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1750 μελέτησε τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας, πετώντας χαρταετό την ώρα της καταιγίδας.Ο φυσικός Γκράχαμ Μπελ το 1890 δημιούργησε τους χαρταετούς - κουτιά που οδηγούσαν μετεωρολογικά όργανα για να μετρήσει την ταχύτητα του αέρα, τη θερμοκρασία, την πίεση και την υγρασία.
Σε κάθε χώρα πάντως το πέταγμα του χαρταετού σχετίζεται με διαφορετικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα.Στη χώρα μας η πιο επικρατουσα άποψη θέλει το πέταγμα του χαρταετου ως πράξη συμβολική. Μια πράξη ανάτασης, χαράς και ελπίδας, προάγγελο της άνοιξης.Συμβολίζει την επιθυμία του ανθρώπου να διώξει μακριά το κακό. 


ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ





           




ΚΑΛΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
                                                    







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου