Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Με την Καθαρή Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος της Αποκριάς. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας και αργίας. Απαγορεύεται κάθε εργασία, εκτός από το καθάρισμα των μαγειρικών σκευών από τα λίπη ( για αυτό ονομάστηκε Καθαρή ). Η νηστεία διαρκεί 40 ημέρες. Συνηθίζουμε να τρώμε λαγάνα ( άζυμο ψωμί που φτιάχνουν μόνο εκείνη την ημέρα) και άλλα νηστίσιμα. Αγαπημένο έθιμο μικρών και μεγάλων είναι φυσικά το πέταγμα του χαρταετού.


Πετάξτε με τους χαρταετούς του Μίκη Θεοδωράκη!Η κυρά Σαρακοστή, σύμφωνα με το ελληνικό έθιμο ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Σαρακοστής.
Στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Καμιά φορά παρουσιάζεται και πάνινη παραγεμισμένη με πούπουλα, που μοιάζει με γυναίκα ξερακιανή, αυστηρή με σταυρωμένα χέρια ( λόγω προσευχής) χωρίς στόμα ( γιατί δεν πρέπει να τρώει αφού νηστεύει), με επτά πόδια ( όσες είναι και οι εβδομάδες ως το Πάσχα). Άλλοτε είναι φτιαγμένη από ζυμάρι. 
Κάθε Σάββατο που περνούσε μετά την Καθαρά Δεευτέρα, της έκοβαν και από ένα  πόδι και με τα υπόλοιπα...περνούσε ο χρόνος προς το Πασχα.
Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο της πόδι και το έβαζαν μέσα σε ξερό σύκο από αυτά που είχαν αποξηράνει το καλοκαίρι ή στο ψωμί που έψηναν για το βράδυ της Ανάστασης.
     
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου